DESTEK PAKETİ MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

featured
DESTEK PAKETİ MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Müslüm Demirtaş

Elazığ esnaf odaları başkanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnafa yönelik açıkladığı destek paketine ilişkin Haberkent Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. Esnaf odaları başkanları, açıklanan destek paketinin yeterli olmasa da memnuniyetle karşılandığı belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiler.

Bir yılı aşkın süredir yaşantımızı etkileyen Koronavirüsü salgını sürecinde Türkiye ilk defa tam kapanma sürecine geçmişti. 29 Nisan tarihinde başlayan ve 17 mayıs tarihinde sona eren tam kapanma süreci sonrası salgın sürecinde ekonomik anlamda zor günler geçiren esnafa yönelik sağlanacak olan destekler merakla bekleniyordu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından Korona virüs salgını nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kalan esnaflara yönelik destek paketini açıkladı.

Salgın nedeniyle işlerine ara vermiş olan esnaflarımıza 2 grup halinde destek olmayı planladıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, destek paketine ilişkin olarak ”1. grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb işletmeler yer almaktadır. Sayıları 235 bine ulaşan işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapacağız. 2. grupta bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar vb yer almaktadır. Bu gruba berberler otobüsçüler, pazarcılar dahildir. Toplamda 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan bu gruba bir defaya mahsus 3 bin lira hibe desteği vereceğiz. Toplamda 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz” dedi.

Destek paketinin açıklanmasının ardından salgın nedeniyle zor günler geçiren, uzun süre işletmesini kapatmak zorunda kalan esnafın, yapılacak desteğe bakış açısını esnaf odaları başkanlarına sorduk. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destek paketine karşılık esnaf odaları başkanlarının görüşleri…

*ERDEM: ELAZIĞ İÇİN 10 BİN TL TALEP ETMİŞTİK

Yapılacak desteğe ilişkin konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem ise açıklanan destek paketinin esnafın yaralarını sarmayacağını ancak bu süreçte bir nebze de olsa esnafa iyi geleceğini ifade etti. Erdem, salgın sürecinden bu yana hükümetin Elazığ’a yönelik pozitif bir ayrımcılık yapmasını talep ettiğini söyleyerek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Elazığ ziyaretinde talep dosyamızı kendisine takdim etmiştik. İlettiğimiz dosyada da Elazığ esnafına 10 bin TL karşılıksız hibe desteği verilmesi gerektiğini belirtmiştik. Açıklanan destek paketi tabiî ki 14 aydır kapalı kalan bir esnafın giderlerini karşılayamaz ancak hiç yoktan iyidir diyebiliriz. Biz daha fazlasını talep etmiştik devletimizin takdiri budur” diye ifade etti.

*TARHAN: MANEVİ ANLAMDA MEMNUNİYET OLUŞTURDU

Lokantacılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Zülfü Tarhan ise destek paketinin lokantacı esnafın olumlu bir hava yarattığını söyledi. Tarhan konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı destek paketi esnafımızın bu süreçte yaşadığı sorunlarına, dertlerine çare olmasa da neticede manevi anlamda memnuniyet oluşturdu.  Devletimizin vereceği destek ile salgın döneminde bir kez daha esnafının yanında olduğunu hissettirmesi, yanımızda olduğunu göstermesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu nedenle olumlu karşılıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Ama yine söylüyorum verilecek destek zararlarımızın giderilmesi anlamında tabiî ki de çare değil” dedi.

TARHAN: NORMAL ÇALIŞMA SİSTEMİNE DÖNMEYİ UMUT EDİYORUZ

Lokantacı esnafı olarak tam kapanma sürecini desteklediklerini ifade eden Tarhan, “Salgın sürecinde yaklaşık 14 aydır kısmi olsa da kapanmak zorunda kalan esnaf olarak ramazan ayı olması nedeniyle 17 gün tam kapanmayı memnuniyetle karşılamıştık. Fakat tam kapanma süreci sonrası önceden işletmelerimizde uygulanan yüzde elli doluluk oranında müşteri kabulüyle işlerimize devam etmeyi umut ediyorduk. Ancak yeniden paket servisi sisteminin uygulanacağı açıklaması bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Şu anda işletmelerimiz 1 Haziran tarihine kadar paket servisi sitemiyle hizmet verecek. Her platformda ifade ettiğimiz gibi paket servisi hem Elazığ kültürüne uygun değil hem de giderlerimizi dahi karşılayamadığı için bizim için bir anlam ifade etmiyor. Bizim isteğimiz 1 Haziran’da işletmelerimizin tamamen normal çalışma sistemine dönmesidir” dedi.

*BOZKURT: KAHVECİ ESNAFININ DERDİNE DERMAN OLMADI

Salgından dolayı en çok mağdur olan sektörlerin başında kuşkusuz kıraathane, çay bahçesi, internet kafe işletmeleri geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı destek paketine göre bu işletmeler birinci grup kapsamına alınarak 5 bin TL’lik destek sağlanacak. Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Esnaf Odası Başkanı Nihat Bozkurt verilecek desteğe karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederken desteğin yetersiz olduğunu ifade etti. Bozkurt açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflarımıza yapacağı 5 bin TL’lik hibe desteğinden dolayı kendilerine ve devlet büyüklerimize şahsım ve esnaflarım adına teşekkürlerimi arz ederim. Ancak Covid-19 salgın dönemi süresi boyunca yapılan yardımlar derdimize derman olamamaktadır. Malum iş yerlerimiz yaklaşık 15 aydır kapalı bulunmakta esnaflarımız işyeri kiralarını SSK-Bağkur borçlarını elektrik, su, doğal gaz faturalarını ödeyemeyecek ve evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiştir. Buna karşılık yapılan yardımların yeterli olmadığını belirtmek istiyorum” dedi.

*YILDIRIM: KANTİNCİ ESNAFINA CAN SUYU OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnafa yönelik açıkladığı destek paketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kantin İş Sen Kadın Kolları Başkanı Elazığ İl Temsilcisi Leyla Yıldırım kantinci esnafına verilecek 5 bin TL’lik hibe desteğinin can suyu olduğunu söyledi. Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İlimizde ve Türkiye’de birçok il ve ilçe belediye başkanları tarafından kantincilere nakdi ve gıda desteği sağlanması meslektaşlarımızın bu zorlu süreçte kendilerine unutulmadıklarını hissettirmişlerdir. Son olarak Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan esnafa destek paketindeki Kantinci meslektaşlarımıza verilecek olan 5 bin TL’lik hibe desteği meslektaşlarımız için can suyu olmuştur. Kantinci esnafı olarak umutlarımızın canlanmasına neden olan destek paketinden dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz.” Dedi. Ayrıca kantin personellerinin de aşılanma programına alınması gerektiğini belirten Yıldırım, “Ayrıca;okullarda öğretmenlerin ve okul personellerinin aşılama programına,öğrencilerin en çok zaman geçirdiği ve temas halinde olduğu biz kantin işletmelerinin ve yanımızda çalışan personellerimizin de dahil edilmesini hem çocukların hem de kendi sağlığımız için istiyoruz” ifadelerini kullandı.

*TORAMAN: ŞOFÖR ESNAFIMIZDA BİR MUTLULUK YAŞATTI

Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şevket Toraman, destek paketine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Tam kapanma nedeniyle hükümetimizin  esnafı destekleyeceğine inancımız tamdı. Şu anda Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu destek paketine göre okul servisi esnafımıza 5 bin TL, şehiriçi çalışan esnafımıza ise 3 bin TL’lik hibe desteği verileceği açıklandı. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı destek paketi şoför esnafımızda bir mutluluk yaşattı. Aslında esnafa verilen destek bir lira da olsa Allah devletimize zeval vermesin.  Devletimizden her türlü desteği alabiliyoruz ancak yeterli mi tabiî ki değil. Çünkü destek paketinden taksici, kamyoncu, rent a car esnafımız yararlanmıyor. Bu esnaflarımızın da yararlanmasını talep ettik, neticeyi bekliyoruz” Dedi.

HİBE DESTEĞİ DEVAM ETSİN TALEBİ

Verilecek hibe desteğinin bir kerelik ile sınırlandırılmaması gerektiğini ifade eden Toraman, “Açıkçası, verilecek hibe desteklerinin normalleşme sürecinde de devam edilmesi gerekiyor. Çünkü esnafımız sadece tam kapanma sürecinde değil bir yıldan fazla süredir mağdur durumda. Ayrıca Elazığ olarak yaşadığımız deprem nedeniyle şehrimize bir ayrıcalık tanınmasını bekliyorduk.  Yani Elazığ’ın diğer illerden ayırt edilerek destek sunulmasını talep ediyor. Bununla birlikte KOSGEB ve verilen 50 bin faizsiz kredilerin de ne olursa olsun ertelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

*TÜRKOĞLU: YETERLİ OLMASA DA CAN SUYU OLDU

Açıklanan destek paketiyle devletin esnafın yanında olduğunu gösterdiğini söyleyen Kuaförler ve Berberler Esnaf Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu da esnafa can suyu olduğunu söyledi. Türkoğlu, “Ramazan bayramı öncesi uygulanan tam kapanma sürecinde bilindiği üzere işletmelerimiz kapandı. Cumhurbaşkanımız bu süreçte esnafa yönelik destek sağlanacağını açıklamıştı ve açıkladığı destek paketine göre esnafımıza verilecek 3 bin TL destek yeterli olmasa da bir can suyu oldu diyebiliriz. Tabi ki 3 Bin TL’yi az bulan esnafımız da var ancak devletimizin en azından esnafının yanında olduğunu hissettirdi. Bizlere ulaşan esnafın çoğunluğunun en azından yüzü gülüyor” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DESTEK PAKETİ MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin