TEKNOLOJİ BİZİ ESİR Mİ ALDI?

Bizlerin okuduğu yazılarda büyüklerimiz kendi çocukluklarını gençlik yıllarını anlatıyorlar. Bu anlatımların hemen hemen tümünün temelinde yokluk yoksulluktan bahsediliyor ancak mutluluk ve güçlü bir aile yapısından söz ediliyor. Bizlerde belki bu yaşam biçiminin son dönemlerine denk geldik ancak onların anlattıklarının büyük bir bölümünü yaşamadık.

Günümüzde yaşam biçimi hemen hemen tüm aileler için aynı. Rutin bir yaşam içinde aile bireylerinin kendi dünyalarında yaşadığı, aile içinde ki iletişimin bile neredeyse kesilme noktasına gelmiş, hayatın renkleri ve davranış biçimi değişmiş durumda.

Gerçekten şöyle bir etrafınıza bakın. Sadece kendi aileniz için çevrenizdeki aileler içinde bakın.

Çoçuklar kendi dünyasında, ailenin büyükleri kendi dünyasında, geçim derdinde veya daha iyisine nasıl sahip olabilirimin derdinde. Ailenin tüm bireylerinin ellerinde akıllı telefonlar mevcut. Buda yetmiyor çocukların kullanımına sunduğumuz tabletler.

Aile içinde sohbet kesilmiş durumda. Toplumumuz zaten okumayı çok sevmiyor okuma alışkanlığı neredeyse bitme noktasında. Bu alışkanlığı tekrar kazandırmak adına Milli Eğitim Müdürlüğümüz “Elazığ Okuyor” projesini uyguluyor. Ancak okumuyoruz.

Telefonların bizi esir aldığını ve pek çok şeyi kaçırdığımızı anladığımızda çok geç olacak. Çocuğunuz kumdan kaleler yaparken siz alışveriş yapıyorsunuz.

Orada bulunuşunuz bekçilik etmek, paylaşmak değil. Çocuğunuz her an, ama her an elimizden düşürmediğimiz telefonumuzla bizi özdeşleştirip, model aldığında suçlu kim olacak?

Toplum olarak gelişen teknolojinin getirdiği güzellikleri kolaylıkları elbetteki hayatımızda kullanacağız.

Ancak, Teknolojinin nasıl doğru kullanacağını kimden öğrenecek. Tuvalette bile telefonla giden babasından mı, yemek yaparken bile elinden düşürmeyen annesinden mi? Bu öyle büyük bir tehlike ki, eğer şimdiden fark edip önce kendimizi sonrada çocuğumuzu yukarıdaki örneklerin daha vahimlerini yaşıyor olacağız. Çünkü artık bu bir bağımlılık düzeyine geldi.

Bağımlılık kliniklerinde internet bağımlılığı ile ilgili bölümlerin açıldığı ve her geçen gün ihtiyacın arttığını düşünürsek, anne baba olarak ne kadar büyük sorumluluğa sahip olduğumuzu hatırlatmak isterim.

Burada çok önemli bir kriteri sizlerle paylaşmak istiyorum. Olayın belkide en hassas noktasını buradan görmemiz mümkün olacak. Silikon Vadisi liderlerinin çocuklarının teknoloji ile tanışma yaşının 15’ ler olduğunu ve teknolojik olmayan okullarda okuyor olmaları. Bizleri bu duruma getirenler kendi çocuklarını bu şekilde koruma altına alıyorlar. Kimliğimizden, ananelerimizden geleneklerimizden hepsinden önemlisi aile bağlarından uzaklaştık, uzaklaştırıldık. Gerçek hayattan olabildiğince koparılıyoruz.

Alış verişlerimizi bu dünyada yapıyoruz.

Artık yemeklerimizi bile bu teknolojiden ısmarlıyoruz.

Yani gerçek hayattan, sosyal hayattan ve insanlar

ile ilişkilerden olabildiğince uzaklaşıyoruz.

Sahi gerçekten Teknoloji bizi esirmi aldı?

Yoksa bizmi esiri olduk?

Sevgisi okurlarım mübarek Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazanı Şerifinizi tebrik eder yapacağınızın yardımların, ibadetlerin makbul olmasını cenabı Allah’tan dilerim…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TEKNOLOJİ BİZİ ESİR Mİ ALDI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin