EMEKLİLER 3 OCAK’I BEKLİYOR

Milyonlarca emekli, aylıklarına yapılacak 6 aylık zam için 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon rakamına kilitlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre kasım ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 2.88, yıllık yüzde 84.39 oranında gerçekleşti. Temmuz-kasım dönemini kapsayan beş aylık süreçte TÜFE kümülatif yüzde 14.04 oldu.
Oysa bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 4.24, yıllık enflasyon yüzde 170 oranında gerçekleşti. TÜİK ile bu denli fark olması doğal olarak düşündürüyor. Çarşı pazarın fahiş fiyatları yaşamın gerçeklerini ortaya koyuyor.
SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimine 2023 yılının ilk 6 ayı için yapılacak zam oranı 3 Ocak salı günü açıklanacak aralık TÜFE oranı ile netleşecek. Aralık ayı enflasyon rakamı ile altı aylık artışın yüzde 15-16 oranı aralığında olması bekleniyor. Siyasi iradenin refah payı vermesiyle zam oranını, yüzde 20’ye çıkaracağı savlanıyor. Kuşkusuz hükümetin bu yönde atacağı adımı merakla bekliyor dar ve sabit gelirli kitle.
2000 yılı sonrasında emekli olan 6 milyon SSK ve Bağ-Kur’lu yeni yılda intibak yasasının çıkarılmasını umuyor. Aylık bağlama oranında değişiklik yapılarak önceki gösterge ve katsayı sistemine dönülmesini talep ediyor. Zira 2000 yılından sonra aylık bağlama oranı, yüzde 70’den yüzde 35’e indirildi. Haliyle bağlanan emekli aylıkları oldukça düşük kaldı.
Temmuzda maaşlarına yüzde 7 oranında zam yapılan memur ile memur emeklisi beş ayda yüzde 7’yi aşkın oranda enflasyon farkına hak kazandı. Ellerine geçecek net fark tutarı 3 0cak’ta belli olacak.
2021 yılında bağıtlanan toplu sözleşme uyarınca 6 milyonu aşkın memur ile memur emeklisinin maaşına 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 8 oranında artış da yansıtılacak.
Ayrıca başta öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri olmak üzere 5.3 milyon dolayındaki kamu görevlileri ile emeklilerinin maaşı ve emekli ikramiyeleri TBMM Genel Kurulu’ndan temmuzda çıkarılan ve 15 Ocak’ta yürürlüğe girecek 3600 ek gösterge yasası uyarınca artacak. Kapsamdaki memur emekli aylıklarında 1.250-1.750 lira arasında artış olacak.
Aslında ne denli zam yapılırsa yapılsın, önemli olan milyonlarca sabit gelirlinin satın alma gücünü geriletmeyecek ve yüksek enflasyonun ateşini düşürecek ekonomik politikalara gereksinim var. Zira bir cebe verilen, diğer cepten fazlasıyla geri alınıyor, halk yoksullaşıyor…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EMEKLİLER 3 OCAK’I BEKLİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin