İhracat Hedefimiz 50 Milyon Dolar

featured

İrfan ARSLAN

İç sularda su ürünleri üretimin de Türkiye birinciliğini elinde bulunduran Elazığ’ın alabalık üretiminden yapılan ihracatını artırma adına çalışmaların yapıldığı, bu ihracat rakamının geçen yıl 29 Milyon Dolar olduğu, yapılacak olan çalışmalar ile bu rakamın 50 Milyon dolara çıkarılmasının hedeflendiği açıklandı.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, ilimizde ki su kaynaklarında 167 üretim merkezinin bulunduğunu ve bu merkezlerde yıllık 25 bin ton Alabalık üretiminin gerçekleştiğini ve bunun ihraç edildiğini belirterek, “İlimizde Alabalık üretimi her geçen yıl artıyor.Biz de bu alanda yapılan çalışmaları destekliyoruz. Alabalık üretiminde ülkemizdeki üretimin yüzde 20’sini tek başına ilimiz karşılıyor. İlimizde ki üretimi hem artırmak hem de bu alanda markalaşma adına çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” Dedi.

ÜRETİMİ MAMUL HALE GETİRMELİYİZ

İlimizde üretimi yapılan Alabalık üretimini mamul hale getirip ihracata yönelmenin ekonomik olarak daha çok kazanç getireceğini belirten Ali Kılıç, “Bu alanda Bakanlığımızın önemli desteği var. Yapılan alabalık üretiminin mamul hale getirilmesi paketlenmesi üreticilerimize daha çok kazandıracaktır. Bu alanda yapılacak olan yatırımlara Bakanlığımız yapacağı destek ile üreticilerimizin yanında yer almaktadır.

Biz sadece Alabalık üretimi ve ihracatı ile yetinmeyeceğiz. İlimizde üretimi yapılan Somonun da üretimini artırılmasını ve ihracatını artırmayı amaçlıyoruz. Bu alanda da üreticilerimize her türlü desteği veriyoruz” diye ifade etti.

HAVYAR İHRACATI YAPAN BİR İL OLMA YOLUNDAYIZ

İlimizdeki iç sularda Mersin Balığı üretimi çalışmalarının da yapıldığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç, “Mersin balığı Keban’da ve Çemişgezek’te devam ediyor. Bu balık üretimindeki hedef havyar üretimi yapmaktır. Ancak havyar öyle hemen elde edilmiyor. Yatırımın yapılmasının ardından dört beş yaşında yumurta vermeye başlıyor. Bu alandaki hedefimiz 2025 yılı. Çemişgezek’te bulunan Mersin Balığı yetiştirme tesislerinde çok önemli bir mesafe kat edildi. 2025 yılında bu üretim merkezinde havyar elde edilecek ve belki de ülkemizde havyar ihracatı yapacak tek il olacağız. Keban’da da bu balık üretiminin yapılabileceği belirlendi. Bu ilçemizde de Mersin Balığı üretmek için çalışmalar devam ediyor.” Dedi.

ÖZLÜCE VE BEYHAN BARAJLARINDA DA ÜRETİM YAPILACAK

İlimizde yeni üretim merkezlerinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini belirten Kılıç, “Özlüce Barajın sularında da üretim merkezi oluşuyor. Beyhan‘da da bir kooperatif kuruldu. Burada da üretim yapılacak. Keban’daki DSİ merkezinde ürettiğimiz balıkları iç sularımızda balıklandırma çalışmalarında kullanıyoruz. Geçen yıl 12,5 Milyon yavru balık iç sularımıza bırakıldı. Bu yıl da balıkların yumurtaları sağıldı ve Ağustos ayının sonunda uygun büyüklüğe geldiklerinde bunları da iç sularımıza bırakacağız. Böylece balıkçılık ile geçimini sağlayan ailelerimize ekonomik katkı sağlamış olacağız.

Bu çalışmalarımız aynı zamanda işsizliğe de çözüm sağlıyor. İlimizde yapılan yatırımlar ile hem ürün yetiştirmekte artış sağlanacağını hem de 68 bin hektarlık alanda su ürünleri üretim tesislerinin sayısı arttıkça işsizlik konusunda da istihdam oluşturduğunu belirten Alı Kılıç, ”İlimizde Beyhan Barajında, Özlüce Barajında alabalık tesisleri kurulacak. Bu da istihdama katkı sağlayacak.” Dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İhracat Hedefimiz 50 Milyon Dolar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin