Panik Atak Nedir?

Panik hayatımızın herhangi bir döneminde karşımıza çıkabilecek bir durumdur. Araştırmalara her 25 kişiden birinin hayatının bir döneminde panik ile ilgili ciddi sorunlar yaşayabildiğini gösterir. Peki bu kadar sık yaşanabilecek bir durumken, panik atak nedir?
Panik, ortada vücut bütünlüğümüzü tehdit eden bir durum yokken, öngörülebilir bir şekilde kişinin yoğun korku belirtilerini tecrübe etmesidir. Bu korku belirtileri beklenmedik zamanlarda ortaya çıkabilir. Bunları uzmanlar olarak ‘Yanlış Alarm’ olarak değerlendiririz.
Yangın olmadığı halde çalan yangın alarmı, hırsız tarafından çalınmaya çalışılmadan çalmaya başlayan araba alarmı gibi düşünülebilir. Panik atak geçiren kişi bu yanlış alarmlara karşı yoğun bir korku yaşar ve çeşitli bedensel belirtiler tecrübe eder. Bu nedenle, panik ataklar beklenilmeyen aniden ortaya çıkan bir dizi bedensel belirti ve bu belirtilerden korku duyma veya paniğe kapılma şeklinde tanımlanabilir.
Panik atak esnasındaki bir takım fiziksel belirtiler nasıl yaşanır. Panik atak geçirmiş danışanlardan sıkça;
‘Kalbim çok hızlı atıyordu’
‘Nefes almam zorlaştı’
‘Kalp krizi geçirdiğimi düşündüm’ şeklinde ifadeler duyabiliriz. Bunların sebebi* yanlış alarm vermiş olmamızdır.
Beynimiz çevrede bir tehlike algıladığında veya tehlike olabileceğini öngördüğünde ‘Otonom Sinir Sistemi’ adı verilen kısma uyarı gönderir. Burada bilinmesi gereken önemli nokta, bunun amacı sizi korumaktır, size zarar vermek değildir. Otonom sinir sistemi; kaçma ve savaşma tepkilerinden sorumlu olan Sempatik Sinir Sistemi ile gevşeme ve dinlenmeden sorumlu olan Parasempatik Sinir Sisteminden oluşur.
Organizma korunmak istendiğinde, beyin, kaçma ve savaşma tepkisinden sorumlu Sempatik
Sinir Sistemi (SSS) aktif hale getirir. SSS, ‘ya hep ya hiç’ ilkesiyle çalışan bir sistemdir. Başka bir deyişle, aktif değilken hiçbir belirti yaşanmaz
(vücudunuzda panik atakla ilgili hiçbir tepki hissetmezken), fakat aktif olduğu zaman vücudunuzda birçok fiziksel belirtiyi yaşarsınız. Örneğin; kalbin çok hızlı çarpması, terleme, titreme, nefes almakta zorluk vb.
Vücudun sadece belirli kısımlarda değişikli olup geri kalanda herhangi bir fiziksel belirti olmaması çok nadir görülen bir durumdur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Panik Atak Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin