Bugün 1 Ocak. Yeni başladığımız 2021 yılının ilk günü. Hani her yeni yıla girdiğimizde umutlu mutlu ve hedeflerimizi gerçekleştirmek adına yeni imkânların yaşanması, sağlık ve mutluluk dileklerimiz olurya. İşte dün ve bugün yine bu dileklerimizi birbirime sunuyoruz. İçimizde bir umut ve mutluluk parıltısı var. Dileğim bu dileklerin gerçekleşmesi yönünde ancak çok da inancım yok. Çünkü yeni yıla geçen yaşadığımız olumsuzlukların beraberinde getirdiği eski dertler ile giriyoruz.
2020 yılı ülkemiz ve ilimiz adına çok olumlu geçmedi. Önce 2020 yılı 24 Ocak ayında bir deprem yaşadık. Deprem öyle böyle bir deprem değildi.6.8 şiddetinde ki depremde Allaha şükür can kaybımız az oldu ancak yıkımı çok büyük oldu. Bu yıkım sadece maddi olarak kalmadı manevi olarak da yaşandı. İnsanlarımız hayatlarının uzun yıllarını yaşadıkları manevi birikimlerini kaybetti. İnsanlarımız işyerlerini kaybetti. Gelecekle ilgili hayallerini kaybetti. Mutsuz bir şekilde kaybettiklerinin yerine konulmasını bekledi ancak beklentisine tam olarak karşılık bulamadı. Yıkılan yalnızca ağır ve orta hasarlı binaları değil hayalleri ve beklentileri oldu. Özellikle Kahvehaneciler bitme noktasındalar. Bunlar devam ediyor. 2021 yılının bu yıkımı ortadan kaldıracak bir yıl olmasını umut ediyorum.
İnsanların ekonomik olarak beklentisi yine umut olarak 2021 yılına taşındı. Asgari Ücret açıklandı. Burada da açıklanan rakam beklentilerin altında kaldı.
NASIL MI ?
Gelin şöyle bir hesap yapalım. 2020 yılı Ramazan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını açıkladı. Bu miktar nedir. Bir kişinin bir günde sıkıntı yaşamadan ihtiyaçlarını karşılamasına denk gelecek bir rakam. Neydi bu rakam. Kişi başı 27 TL. Buradan hareket edersek 4 kişilik bir aile için bu tutar 108 TL. Bunu 30 ile çarparsak 3240 TL. Olarak karşımıza çıkar. Oysa açıklanan Asgari ücret net 2825 TL. Yani Diyanet İşleri Başkanlığının belirlediği Fitre miktarının bile altında kalan bir ücret oldu. Yani insanlarımız yine beklentilerine karşılık bulamadı. Zaten Deprem ve Pandemi sürecinde ekonomik olarak yaşanan kaybın yerini kimse dolduramadı. Esnafların bir bölümü işyerlerini kaybetti, böyle giderse yine önemli bir bölümü kaybedecek. Memur ve emekliler yine açlık ve yoksulluk sınırının altında hayatlarını devam ettirecekler. Beklentilerini başka bahara erteleyecekler.
Eğitimde de sıkıntılarımız devam ediyor. Önce deprem ardından Pandemi sürecinde yaşanılan olumsuzluklar yeni yılda da devam edecek. Elazığ eğitim alanında ki yaralarını sarma çalışmalarında yeni okullara kavuşacak. Bunun için bazı okulların inşaatları devam ederken bazı okulların da temelleri atılacak ve yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmeye çalışılacak. Deprem ile ilimizde 33 okul hasar gördü. Bu okulların bir bölümü yıkıldı bir bölümü taşındı. Şimdi bu okulların yerine yeni yapılarak sıkıntıya çözüm getiriliyor. Ancak maddi olarak yaşanılan kayıp yine konulurda öğrenciler ile birlikte özellikle Eğitim Kurumlarının paralellerinde iş yapan kurum ve esnaflarda sıkıntılarını çözemedi. Bunların da sıkıntıları 2021 yılına taşındı. Servisçi esnafı sıkıntıda. Kantinci esnafı sıkıntıda. Özel eğitim kurumları sıkıntıda.
Yaşadığımız ve çözüm bulunmasına sıkıntı yaşanan problemlerimizi taşıdığımız 2021 yılının tüm olumsuzluklara karşılık yinede yeni bir başlangıç ve sıkıntılarımızın çözümüne umut olması dileklerim ile Yeni Yılınız kutlu olsun.