Başlıktan da anlaşılacağı gibi RTE - Toplum, RTE - Ak Parti ve Ak Parti - Toplum ilişkisini anlatacağım.
Yazıma Aliya İzzet Begoviç’in “İslam Deklarasyonu” Kitabından alıntı ile başlayacağım.
“İslami düzenin iki temel unsuru vardır:
İslami toplum ve İslami iktidardır.
İlki İslami düzenin içeriği, ikincisi İslami düzenin formudur.
İslami iktidar olmadan İslami toplum tamamlanmamış veya güçsüzdür.
İslami iktidar ise İslami toplum olmaksızın ya ütopya ya da zulümdür.”
Birinci yazımda lider ile toplum ilişkisini anlatmaya çalıştım.
Şimdi de yönetici kadro ile toplum ilişkisini anlatmaya çalışacağım.
AK PARTİ: Yönetici kadro
SEÇMEN: Toplum
Yönetici kadro ile toplum arasındaki ilişki iki türlüdür. Birincisi organik ilişki, ikincisi mekanik ilişkidir. Organik ilişki, partilere üye olmayanlar ile yönetici kadro arasındaki toplumsal ilişki türlerini kapsar. Mekanik ilişki ise partiye üye olanlar ile parti teşkilatı arasındaki seçime dayalı hiyerarşidir.
Bu iki türlü ilişki hem girift olmasından hem de öznel ve nesnel değerler ile değerlendirilmesinden dolayı çok hassas dengeler söz konusudur. Bu hassas denge, liderin ağırlığı ile kontrol ediliyor. Bu hassas dengenin bozulma tehlikesi bazen partiye sempati duyanlar ile parti ve üyelik ilişkisi olanların parti ile aidiyetlerinde kırılmalar yaşanabiliyor. Bunun aşılması lider ve partinin temel değerlerin seçmenleri üzerindeki bağlayıcılığına bağlıdır.
Ak Parti kadroları ile toplum ilişkisi özelinde konuyu incelersek şu durumlarla karşılaşırız: AK Parti, her parti gibi lider ve değerler üzerinde ayakta kalıyor. Lider toplum ilişkisinde lider faktörünün pozitif yansımalarını anlattık. Bu AK parti kadrolarının işini kolaylaştırdığı gibi toplumsal anlamda değerini azaltabilir. Ak Parti, toplum ile ilişkisini kongrelerle dengede tutuyor. Toplumsal taleplerden ziyade toplumsal katmanların önemi artıyor. Bu katmanlar bazen toplumun farklı coğrafyası, bazen farklı meslek grupları bazen toplumun yaş katmanları genç-yaşlı ayrımı hatta cinsiyet katmanı ayrımı bile önemlidir. Ak Parti kadınlar özelinde bundan pozitif yönde faydalandı. Gençlik katmanında ise negatif yönde etkilendi. Zaten partilerde bu durumun kontrolü için teşkilatlarında gençlik kolları ve kadın kolları yapılandırmasını oluşturdular. Yönetici kadro ve toplum ilişkilerinde AK Parti’yi yönetecek kadroların yeniden oluşturulması; tazelenmesi/yenilenmesi gerekmekten ziyade kaçınılmazdır. Kanaatimce bu durum partinin üst kurulları ile lideri arasındaki istişarelerde gündemdedir. Çekirdek kadro ile yönetici kadro ayrımını unutmamak lazımdır. Değişimin kısa vadede olması yönetici kadro için, uzun vadede olması ise çekirdek kadro için kaçınılmazdır. İlk zamanlarda çekirdek kadronun değişmesi/değiştirilmesi partiye çok zorluk çıkardı.
Ak Parti bunu en ciddi manada yaşayan parti oldu. Bunu lider-toplum ilişkisiyle aştı. Bundan sonraki kaosları, liderden ziyade kurumsal olarak aşmaktır. Yönetici kadro ile toplum ilişkisi ve geçirgenliği daimi ve sağlıklı, kurallı ve ahlaklı ilişkilerle teminat altına alınmalıdır.
Toplumda AK Parti ile organik ilişkiler kuranlar olaya ahlaki olarak bakarken mekanik ilişkiler kuranlar olaya kurallar açısından bakar. Ahlaki ilişki zaafiyetini lider giderebilir. Kural zaafiyeti ancak partinin hiyerarşik düzeninin ve kurallarının net ve işleyişinin şeffaf olması ile giderilir. Şu andaki yönetici kadro ile toplum ilişkisinde oluşan zaafiyetlerin bir kısmınının toplum lider ilişkisi ile giderileceğine inanıyor. Kural zaafiyeti ise tamamen kurumsal olarak çözülmelidir.
Bunun çözülmesine yönelik adımların atılmasının karşılığı genel kongrelerdir. AK Parti kongresinde bu zaafiyetleri veya olası zaafiyetleri nasıl telafi edecek hep birlikte göreceğiz. Yalnız kesinlikle ifade etmemiz geren bir husus var. Toplumun genelini tatmin edecek bir çözüm olmadığı gibi toplumun tahminini gözardı etmenin de telafisi de yoktur. Bütün bunlar diktatörlük ve vesayet olmayan ülkeler içindir.
Selametle… Akö